20 Aralık 2013 Cuma

TÜRKİYE'NİN ETNİK YAPISI - 8

Türkiye’nin etnik yapısı-8
Ahmet YALVAÇ - ANAYURT -      02 Nisan 2013 Salı

Türkiye isminin İtalyanca olduğu bilim adamlarınca kabul edilmektedir. Bilimsel kaynaklarda 12 inci yüzyıldan itibaren Venedikli ve Cenovalı tacirlerle, diplomatların Turchia ve Turcomania ismini kullandıkları anlaşılmaktadır.
Turchia; Türkiye, Turcomania ise; Türklerin yoğun olarak yaşadığı topraklar; Türk yurdu anlamına gelmektedir. Buradan Türkiye ismiini İtalyanların koyduğunu söyleyebiliriz.
Dolayısıyla 1071 den sonra. Anadolu yarımadasının Türkiye diye anıldığını kabul edebiliriz
Yani Türkiye ismini biz koymadık; İtalyanlar koydu.
Dolayısı ile Anadolu yarımadası ismini; Türklerden aldı.
Profesör Doktor Abdülhaluk Çay ise Turchia isminin çok daha önceleri 6 ıncı yüzyıldan itibaren  Bizans kaynaklarında rastlandığını ifade eder.
Bu tabir ile;9 uncu ve 10 uncu yüzyıllarda İdil / Volga nehrinden Orta Avrupa’ya kadar uzanan bölge kastedilmektedir.
Bu kullanımda Kafkasya bölgesi için Hazar Kaanlığı,ya da Doğu Türkiye’si,
Arpat Hanedanının kurduğu Macar Devleti için, Batı Türkiye’si kastedildiği anlaşılmaktadır.
Ama İtalyanların kullandığı ve bu güne kadar gelen Türkiye ismi ile, Anadolu topraklarının kastedildiğini bu vesile ile tekrar hatırlatmış olalım. Şu hususu da belirtmemiz lazım:
Batılılar Türkiye’den bahsederken, burada yaşayan Halktan, hiçbir zaman Türkiyeli diye bahsetmemişlerdir ve hep Türk kelimesini kullanmışlardır.
Erzincan - Lardusu, Elazığ – Palu, Bingöl – Solhan, Muş merkez gibi yerleşim yerlerinin Hunlardan kaldığını ifade eldim,
466 yılında Ağaçeri Türklerinin,558 yılında Sabir ve Hazar Türklerinin doğu Anadolu’ya yayılarak yerleştiklerini,
Abbasiler döneminde 8 inci yüzyıldan itibaren, Bizans’sa önlem amacı ile, Misis, Adana, Maraş ve Malatya’dan başlayarak,Erzurum ve Mardin’e kadar uzanan bölgede sugur denilen hatta, Türk boylarının aileleri ile yerleştirildikleri anlaşılmaktadır.
Sözü edilen bu Türk nüfusun Anadolu^ya yayılması, ya da yerleştirilmesi, Alparslan ile Oğuz boylarının yoğun olarak Anadolu’ya girmelerinden, 800 yıl önce olmuştur. 
 ¥ DEVAMI VAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder